Eedi Lelov

Eedi Lelov (sündinud 1953) on harrastusornitoloog ja Eesti Ornitoloogiaühingu pikaaegne liige, kes on toonud ala juurde hulganisti noori ornitoloogiahuvilisi ning tutvustanud linnumaailma tuhandetele eestlastele.

Eedi lõpetas 1982. aastal Eesti Põllumajanduse Akadeemia agronoomina ning omandas hiljem täiendavalt õpetajakutse. Eedi on pikka aega töötanud nii agronoomi kui ka õpetajana ning linnud on talle olnud tõsiselt võetavaks harrastuseks üle poole sajandi.

Eedi kõige suuremaks huviobjektiks on olnud röövlinnud – juba 1978. aastal alustas ta kodukandis paarisaja ruutkilomeetri suuruses nn Halinga statsionaaris järjepideva röövlindude loendusega. Samal aastal alustati Eedi eestvedamisel Pärnu loodusmajas regulaarsete ornitoinfopäevade korraldamist, mis oli de facto Eesti esimese piirkondliku linnuklubi Buteo alguseks. Eedi vedas linnuklubi Buteo aastakümneid, samuti oli ta Kotkaklubi asutajaliige, 1991. aastal omaette organisatsioonina alustanud Eesti Ornitoloogiaühingu juhatuse liige, 1988. aastal ilmumist alustanud ornitoloogiaajakirja Hirundo toimetuskolleegiumi liige ning ühingu juures tegutseva röövlindude töörühma liige. Eedi lõi kaasa ka ornitoloogiaühingu projektides „Aasta lind 2009 – kodukakk“ ja „Aasta lind 2005 – kanakull“.

Eedi on olnud võtmeisik harrastajate kaasamisel ornitoloogiaühingu üleriigilistes ettevõtmistes Pärnumaal – tema eestvedamisel ja juhendamisel on huvilised kaasa löönud linnuvaatluspäevadel, loendustes, seiretes. Lisaks on Eedi panustanud Pärnumaa linnustiku uurimise ajaloo jäädvustamisse kui ka linnustiku ja selle muutuste ülevaadete koostamisse.

Eraldi tõstame esile Eedi tööd Pernova loodusmajas, Sindi gümnaasiumis ja mujal haridusasutustes linnuringide juhendajana ja õpetajana, sest just tema käe all on tuule tiibadesse saanud terve rida praegu hästi tuntud linnueksperte ja harrastusornitolooge.