Toomas Jüriado

Toomas Jüriado on sündinud  13.07.1947 Tartus, apteekri peres. Lõpetanud 1965 Viljandi 1. Keskkooli ja 1970 Tartu Ülikooli orgaanilise keemia erialal. Ta on töötanud 1979–1989 TÜ orgaanilise keemia kateedris vanemteadurina. Uurimisalaks oli keemiline informaatika.

Pärast 1989. aastal Eesti Raadiosse tööle minemist sai Toomas Jüriadost kõigile tuttav raadiohääl. Ta on teinud aastaid põnevaid loodusteemalisi raadio- ja telesaateid, milles on toonud inimesteni sageli just lugusid lindudest.

90ndate aastate teisel poolel oli Toomas Jüriado Eesti Ornitoloogiaühingu teabe- ja haridusjuht, tegeles aktiivselt avalikkuse teavitamisega linnukaitselistel ja linnuhariduslikel teemadel ning värbas EOÜ-sse uusi liikmeid. Toomas Jüriado on olnud kauaaegse filateeliahuvilisena aasta linnu postmarkide idee algataja. Osava sõnaseadjana on ta paljude linnuhariduslike trükiste autor. Enne pensionile jäämist 2018. aastal töötas Toomas Jüriado ajakirja Eesti Loodus sõnumitoimetajana.

Koos Enn Sädega valmis Toomas Jüriadol 1995. aastal film „Tuulealused“ talumehe ja looduskaitse kõveratest suhetest.

Toomas Jüriadot on tunnustatud Eesti Looduskaitsemärgiga (2016).  Eesti Ornitoloogiaühingu auliikmeks valiti Toomas Jüriado 2018. aastal.

Vaata lisaks:

Toomas Jüriado saade Alam-Pedja looduskaitseala ja Kotkaklubi loomisest ETV sarjas „Osoon“