Linnuvaatluspäevadel saab jälgida aktiivset sügisrännet

24. aprill 2018

Eesti Ornitoloogiaühing kutsub eeloleval nädalavahetusel kõiki loodushuvilisi lindude sügisrännet jälgima ja oma linnuvaatlustest teada andma. 30. septembril ja 1. oktoobril toimuvad ligi 40 riigis üle Euroopa traditsioonilised linnuvaatluspäevad EuroBirdwatch 2017, mille eesmärk on pöörata tähelepanu lindude sügisrändele ajal, mil see on haripunktis.

Linnurände tippaeg on Eestis septembri teises pooles ja oktoobri esimesel nädalal, mil meilt lendab läbi miljoneid linde, kes suunduvad Euroopa lõunaossa või Aafrikasse talvitama. Varasematel oktoobrialguse linnuvaatluspäevadel on Eestis loetud kokku sadu tuhandeid linde enam kui 150 liigist ja ilmselt on samasugust tulemust oodata ka tänavu.

Linnuvaatluspäevadel osalemiseks piisab sellest, kui vaatled linde koduaias, aga samuti võib teha pikema linnuretke või osaleda juhendajaga linnuvaatlusel. Kohatud linnuliigid ja nende arvukus tuleb üles märkida ja sisestada need andmed kas eElurikkuse andmebaasi, EOÜ kodulehel asuvasse 5D Visioni online vaatlusvormi või saata paberpostiga EOÜ aadressile Veski 4, 51005 Tartu. Vaatlused tuleb sisestada või postiga saata hiljemalt teisipäevaks, 3. oktoobriks.

Rahvusvahelised linnuvaatluspäevad toimuvad alates 1993. aastast. Seda korraldab ülemaailmne linnukaitseühendus BirdLife International, Eestis koordineerib tegevust Eesti Ornitoloogiaühing. Lisateave: kristiina.kybarsepp@eoy.ee.

Vaatlusandmete edastamine on lõppenud. Kokkuvõtted valmivad.

Juhendajaga linnuvaatlused

  • 1. oktoobril toimub linnuvaatlus Valgamaal Soontaga kaitselalal. Kogunemine kell 10 Soontaga metsamaja juures: https://goo.gl/maps/xVGd1DBtyeE2
  • 30. septembril toimub linnuvaatlusretk Tallinnas Paljassaare hoiualal. Kogunemine kell 10 Paljassaarel Pikakari bussipeatuses. Retk kestab 1,5 tundi ja seda juhib Thea Perm Tallinna Linnuklubist. 
  • Eru lahe Rannarahva Selts korraldab vaatlused pühapäeval, 1. oktoobril algusega kell 11 Vihasoo linnuvaatlustornis https://goo.gl/maps/c4fe929x8Un. Sellele järgneb linnuretk ümber Pärispea poolsaare, kas igaüks oma autoga või kasutab meie mikrobussi. Juhendaja ornitoloog Linda Metsaorg, tel. 56917494 või linda.metsaorg@mail.ee
  • 30. septembril ja 1. oktoobril saab värvuliste rände ja nende rõngastamisega tutvuda Kabli linnujaamas Pärnumaal. Soovijatel tuleb registreeruda telefonil 5332 4271.
  • 30. septembril toimub linnuvaatlus Tartumaal Kabina külas. Kogunemine on kell 9 Tartus Kasteheina bussipeatuses. Seejärel ca 1,5h jalutuskäik Kabina karjääri juurde, tee peal vaadeldakse linde.  Tulla võib ka otse Kabina karjääri juurde kella 11ks. Kabina karjääris linnuvaatluseks 1 tund. Retke juhib Arne Laansalu, registreeruda telefonil 5782 0094.
  • 30. septembril toimub linnuvaatlus Pärnumaal Sindis. Kogunemine on kell 8 Sindi linnavalitsuse ees.  Retk Sõpruse pargis ja Pärnu jõe vasakul kaldal kestab orienteeruvalt 1,5 tundi. Üritus on avapauguks ka üritusele EV100 - 100 Sindi linnuliiki. Retke juhib Eedi Lelov, registreeruda telefonil 5193 8287.