Kassikaku otsimise talgud Valgamaal

10. oktoober 2017

Kutsume kõiki huvilisi 29. sept - 1. okt Valgamaale Soontaga kaitsealal ja selle ümbruses toimuvale kassikaku otsimise talgutele. Talgute käigus püütakse üles leida ka Põru must-toonekure pesa ja Soontaga kanakulli. Talgutel osalemine on prii, talgulisi ootame appi mitmekümne ringis. Talgute lõpus toimub ühine EuroBirdwatch2017, mille käigus pannakse kirja kõik kohatud linnuliigid. Talgud toimuvad EOÜ mälumängusarja ühe väljundina. 

Taustaks - kassikakk on I kategooria kaitsealune linnuliik, kelle arvukus on viimase veerandsaja aasta jooksul tunduvalt vähenenud. Neid pesitseb Eestis veel ligikaudu 50 paari. Kassikakud pesitsevad maapinnal, enamasti valgusküllases vanas männimetsas. Kassikakk on paigalind, kes kasutab samu elupaiku aastakümneid. Arvukuse kahanemine on peamiselt tingitud vähesest sigimisedukusest, mida põhjustavad pesarüüste, pesitsusaegne häirimine, saakloomade arvukuse muutused ja piirkonniti ilmselt ka liigikaaslaste vähesus. Kuna kassikaku pesa asub enamasti maas, on see ka röövloomadele lihtsalt kättesaadav (vt ka Tiirutaja nr 17 ja kassikaku tegevuskava). 

Talgute käigus otsitaksegi lindude tegevusjälgi maastiku läbikammise teel. Kohapealseid töid aitavad planeerida Urmas Abel, Rein Nellis ja Tarmo Evestus.

Talgutele registreerumine on lõppenud! Kokkuvõtet saab lugeda siit: http://tartu.postimees.ee/4262011/linnutundjad-otsisid-metsast-haruldast-kassikakku

Päevakava:
Reede, 29. september

Kogunemine alates kell 18.00 Soontaga metsamaja juures 
Õhtusöök oma moonakotil
19.00 Laagri avamine, kassikakujutt 
21.00 Mälumäng lõkkevalguses

Laupäev, 30. September

08.30 Hommikusöök
08.30 Välitööde jagamine
09.34 Talgutöö algus - maastiku läbikammimine lindude tegevusjälgede otsimiseks alade kaupa
Lõuna metsas, lõunapaki saab kaasa
18.41 Talgutöö lõpp
19.00 Saun ja õhtusöök
21.00 Mälumäng lõkkevalguses

Pühapäev, 01. Oktoober

08.00 hommikusöök
9.00 Maja korrastamine ja laagriala kokkupanek
10.00 Ühine EuroBirdwatch2017 

Talgutel toitlustab Naiskodukaitse Valga ringkond. Majutus toimub Soontaga metsamajas (ööbijate arv piiratud) ja traditsoonilistes köetavates telkides. Juhime tähelepanu, et kohapeal puudub võimalus kasutada elektrit.

Kaasa võtta: magamiskott ja - matt, veepudel, toidunõud, GPS või laetud nutitelefon, isiklikud hügieenitarbed, veekindlad matkajalanõud, ilmastikule vastavad välitööriided, saunatarbed, võimalusel binokkel/vaatlustoru. 

Talgute läbiviimist toetavad loodusteemalise mälumängusarja osalejad, Eesti Ornitoloogiaühing, Tartu Loodusmaja, Naiskodukaitse Valga ringkond, Kaitsevägi, RMK.

Fotol kassikakk, autor Achim Raschka, Wikimedia Commons